Actueel

Uitgelicht: analyse en tool geven inzicht in lokale politieke realiteit

Op 16 maart zijn er Gemeenteraadsverkiezingen! Wat speelt er op lokaal niveau? Welke specifieke standpunten hebben partijen? En welke thema’s domineren de verkiezingsprogramma’s? De afgelopen maanden heeft Van Oort & Van Oort voor verschillende opdrachtgevers op maat analyses gemaakt van de lokale verkiezingsprogramma’s. Hieronder lees je meer over onze analyse voor het Voedingscentrum.

120 lokale verkiezingsprogramma’s

In aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van volgende week heeft Van Oort & Van Oort in opdracht van het Voedingscentrum een scan gemaakt van 120 verkiezingsprogramma’s. In 30 gemeentes hebben we naar de grootste 4 partijen gekeken, en in kaart gebracht wat de ambities waren op het gebied van gezonde voeding en een gezonde, duurzame leefomgeving.

Tool en analyse

Deze data hebben we verwerkt in onze tool ‘Lokale Verkiezingswijzer’, die een interactief overzicht geeft van de verzamelde data. Van deze data is vervolgens een analyse gemaakt door één van onze adviseurs. Met deze analyse krijgen opdrachtgevers als het Voedingscentrum heel duidelijk in beeld in welke gemeentes hun issues op de kaart worden gezet en waar niet. Daarnaast is het snel op partijniveau duidelijk welke lijn partijen kiezen op welke punten, en in hoeverre lokale afdelingen afwijken van de landelijke standpunten.

Impact op lokaal niveau

Het Voedingscentrum gebruikt onze analyse om vervolgens met stakeholders en pers te communiceren over de manier waarop hun issue – gezonde en duurzame voeding – is opgepakt door lokale (afdelingen van) partijen en is opgenomen in hun respectievelijke verkiezingsprogramma’s. Op deze wijze maakt Van Oort & Van Oort het daarnaast voor (lokale) belangenbehartigers duidelijk welk resultaat zij hebben behaald in de gemeente. Een praktische manier om impact te maken op lokaal niveau.

In één oogopslag vergelijken

Een belangrijk onderdeel van de analyse voor het Voedingscentrum is de eerdergenoemde ‘Lokale Verkiezingswijzer’. Deze interactieve en op maat gemaakte tool zorgt ervoor dat je op zowel partijen, gemeentes als thema’s kan zoeken en ze met elkaar kan vergelijken in één oogopslag. Naast het Voedingscentrum hebben wij ook voor zes andere opdrachtgevers scans van verkiezingsprogramma’s gemaakt, en met de Lokale Verkiezingswijzer voor hen inzichtelijk gemaakt.

Wil je weten wat Van Oort & Van Oort voor je kan betekenen, bijvoorbeeld met betrekking tot de analyse van lokale coalitieakkoorden? Neem dan gerust contact op met Jasmijn Verbeek via jasmijn@vanoortenvanoort.nl of +31 6 14807717.